Depistarea precoce a cancerului de col uterin

Scris de Spital Ineu on . Posted in Tarife consultatii si analize nedecontate de CAS

DEPISTAREA CANCERULUI DE COL UTERIN

 

                 

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent cancer al sferei genitale dupa cancerul de san. 1 din 280 femei mor anual prin aceasta patologie. Nu are o legatura cu varsta si nu are manifestari clinice in stadiile incipiente, si chiar in stadii avansate simptomatologia este nespecifica. Romania este pe LOCUL 1 in Europa la mortalitate prin aceasta patologie!

Cauza aparitiei acestui cancer este incomplet cunoscuta, se presupune implicarea infectiei virale cu Human Papiloma Virus (HPV), dar are o mare importanta si predispozitia genetica si istoricul familial.

            De obicei cancerul de col apare ca o leziune la nivelul colului uterin, existand insa si situatii cand acesta pare perfect normal.

            Este un tip de cancer  extrem de usor de diagnosticat, presupune doar un consult ginecologic care sa cuprinda un examen cu valve si un test de citologie vaginala, este curabil 100% in fazele incipiente.

            Cel mai important este diagnosticul precoce al acestui tip de cancer, in fazele initiale sau si mai bine in etapele de leziuni precanceroase, cand tratamentul este mult mai eficient, consta in COLPOSCOPIE, BIOPSIE sau interventii minim invazive (ELECTROCAUTERIZARE, CONIZATIE) si nu necesita interventii chirurgicale extinse mutilante (extirparea organelor genitale).

            Citologia vaginala a revolutionat diagnosticul precoce al cancerului de col. Este un test simplu, se recolteaza celule de la nivelul colului prin stergerea acestuia cu o periuta si se aplica pe o lama care ulterior este studiata la microscop. Are o serie de denumiri: citotest, PAP test, test Babes-Papanicolaou.

             Ce presupune din partea dumneavoastra?

1.      Sa apelati la medicul de familie care va va explica utilitatea acestui test, modul si locul recoltarii.

2.      Sa va prezentati la o unitate de recoltare

3.      Sa va prezentati dupa rezultat in intervalul recomandat

4.      Sa urmati sfaturile si recomandarile medicale si investigatiile suplimentare necesare

5.      Periodicitatea acestui test: anual sau mai frecvent in cazul in care ginecologul recomanda acest lucru.

Conditii de recoltare:

1.      Sa nu fiti la menstruatie (obligatoriu)

2.      Ideal sa fiti intre ziua a 10-16 a ciclului menstrual, nu este necesar

3.      Sa nu va faceti toaleta vaginala (spalaturi intravaginale) in ziua recoltarii

4.      Sa nu aveti contact sexual cu 24 de ore inainte de recoltare.

Tariful pentru recolatare in vederea despistarii cancerului de col uterin este  60 lei !

Pentru orice informatii suplimentare va stam la dispozitie zilnic, la tel. 0257-511222 sau in Ineu, str. Republicii nr. 2, sau la medicul dvs. de familie.

Progrămari se fac de LUNI pana VINERI între orele 08-15 la numărul de telefon 0257/511222 la dr. Kuffa Chiș Bassam, dr. Cristea Andrei.

 

 

VĂ SFĂTUIM SĂ NU NEGLIJAŢI SĂNĂTATEA DUMNEAVOASTRĂ !